Laboratuvarda; balın orijinalini belirlemek, salgı yada çiçek balı olup olmadığını, hangi kaynaktan beslendiğini, nişasta kaynaklı keklerden beslenen arıların ürettiği doğal olmayan balları, baldaki su miktarını, balın kalitesini ve baldaki şeker oranlarını tespit etmek amacıyla Üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda (HÜBTUAM) Bal Analizlerine başlanmıştır.
BAL ANALİZLERİ |
|||
Analiz Kodu |
Yapılan Analiz |
Metot |
Cihaz |
FRK-1 |
Fruktoz |
IHC 2009 |
HPLC |
GLK-1 |
Glukoz |
IHC 2009 |
HPLC |
SKZ-1 |
Sakaroz |
IHC 2009 |
HPLC |
FGT-1 |
Fruktoz+glukoz |
IHC 2009 |
HPLC |
FGO-1 |
Fruktoz/glukoz |
IHC 2009 |
HPLC |
DST-1 |
Diastaz sayısı |
IHC 2009 |
Spektrofotometrik |
HMF-1 |
HMF |
IHC 2009 |
HPLC |
PRL-1 |
Prolin |
IHC 2009 |
Spektrofotometrik |
İLT-1 |
İletkenlik |
IHC 2009 |
EC |
SAS-1 |
Serbest asitlik
sayısı |
IHC 2009 |
Titrimetrik |
NEM-1 |
Nem % |
IHC 2009 |
Nem tayini |
pHA-1 |
pH |
IHC 2009 |
pH metre |
BRK-1 |
Briks % |
IHC 2009 |
Refraktometre |
ELM-1 |
Element Analizi (1 Element-Numune
Hazırlama Dahil) |
Kurum İçi Metot |
ICP-MS veya AAS |
PLN-1 |
Polen % |
IHC 2009 |
Mikroskobik sayım |
BAL-1 |
Bal Paket1* |
|
|
*Balpaket1 (Şeker
Profili, Prolin, HMF, Diastaz, Nem, pH, Serbest asitlik ve İletkenlik
analizleri) |